Expertise

Geïnformeerde beslissingen dankzij onze vastgoedexpertise

ChatelainXpert is geaccrediteerd door toonaangevende nationale en internationale beroepsverenigingen zoals RICS, CIBEX en ABEX, en binnenkort ook door de Belgische Federatie van Vastgoed Taxateurs, en levert vastgoedtaxatierapporten die voldoen aan de huidige normen. We zorgen ervoor dat we voldoen aan de vereisten van instellingen zoals EBA, BNB, FSMA, enz.

Expertise Volledig

Een volledige taxatie van een woning is een gedetailleerde en professionele beoordeling van de waarde van een woning. Het gaat om een diepgaande analyse van verschillende factoren zoals locatie, grootte, fysieke staat, architecturale kenmerken, voorzieningen en lokale markttrends. De taxateur onderzoekt ook de wettelijke en regelgevende aspecten die de waarde van het onroerend goed kunnen beïnvloeden.

De taxatie van een woning omvat over het algemeen een fysieke inspectie van de woning, het verzamelen van vergelijkbare gegevens over recente verkopen van vergelijkbare woningen in de omgeving en een analyse van economische gegevens en de lokale vastgoedmarkt. Zodra al deze informatie is verzameld en beoordeeld, stelt de taxateur een gedetailleerd rapport op met zijn of haar conclusie over de huidige marktwaarde van het onroerend goed.

Dit type taxatie is vaak nodig voor vastgoedtransacties, hypotheken, nalatenschappen, vastgoedscheidingen, juridische geschillen of andere situaties waarin een nauwkeurige schatting van de vastgoedwaarde vereist is. Het doel van een taxatie is om een objectieve en onpartijdige beoordeling te geven van de waarde van een onroerend goed, gebaseerd op professionele criteria en feitelijke gegevens.

Drive-by expertise

Een "drive-by" taxatie is een snelle, externe beoordeling van een woning, uitgevoerd zonder naar binnen te gaan. De taxateur, meestal een vastgoedtaxateur, bezoekt het pand om de buitenkant te bekijken, foto's te nemen en visuele informatie te verzamelen. Deze methode wordt vaak gebruikt wanneer tijd, beperkte toegang of andere beperkingen een volledige inspectie verhinderen.

De drive-by taxateur onderzoekt de externe staat van het pand, de locatie, de omgeving en andere kenmerken die van buitenaf zichtbaar zijn. Hij kan ook vergelijkbare gegevens over recente verkopen in de omgeving raadplegen om een schatting te maken van de marktwaarde van het pand.

Hoewel deze methode minder nauwkeurig is dan een volledige taxatie met inwendige inspectie, kan ze nuttig zijn in situaties waar een snelle taxatie nodig is, zoals voor hypotheken of voorlopige taxaties. Het is echter belangrijk om op te merken dat deze benadering mogelijk niet zo gedetailleerd is als een traditionele taxatie en mogelijk niet geschikt is voor alle situaties.

Desktop expertise

Een "desk-top" (of taxatie op afstand) taxatie van onroerend goed is een taxatie van de waarde van een onroerend goed die voornamelijk is gebaseerd op online beschikbare informatie en gegevens, zonder dat een fysiek bezoek nodig is. De taxateur analyseert vergelijkbare gegevens, belastinginformatie, satellietbeelden en andere op afstand toegankelijke bronnen om de waarde van het onroerend goed te schatten.

Deze methode wordt vaak gebruikt voor eigendommen waar fysieke toegang beperkt is of waar tijdsdruk een volledige taxatie verhindert. De taxateur kijkt naar kenmerken zoals grootte, locatie, lokale markttrends en andere relevante informatie om tot een schatting van de marktwaarde te komen.

Hoewel deze benadering in sommige situaties bruikbare schattingen kan opleveren, is ze mogelijk niet zo nauwkeurig als een traditionele vastgoedtaxatie met een fysiek bezoek. Elementen die online niet zichtbaar zijn, zoals de staat van het interieur van het pand, kunnen de waarde beïnvloeden maar worden niet meegenomen in een bureautaxatie.

Portefeuille bijwerken

Vastgoedportefeuilledisconteringsdiensten zijn diensten die tot doel hebben de waarde en prestaties van vastgoedactiva in handen van een individu, een bedrijf of een financiële instelling opnieuw te beoordelen en bij te werken.

Deze diensten kunnen het volgende omvatten

  • Beoordeling van huidige waarden
  • Analyse van de prestaties
  • Identificatie van mogelijkheden voor verbetering
  • Analyse van markttrends
  • Risicobeheer
  • Aanbevelingen voor herallocatie
  • Rapportage en analyse

Deze diensten voor het bijwerken van vastgoedportefeuilles zijn essentieel voor het nemen van geïnformeerde beslissingen over het beheer en de optimalisatie van vastgoedactiva, rekening houdend met marktschommelingen en financiële doelstellingen.

ChatelainXpert: Vertrouw op vastgoedexpertise om je gemoedsrust en het succes van je transacties te garanderen.

Ontvangst verzoek 1
Afspraken binnen 24 werkuren 2
Bezoek ter plaatse 3
Opstellen en verzenden van het tussentijds verslag 4
Mogelijke wijzigingen of amendementen 5
Verslag transmissie 6

Geïnteresseerd in onze diensten?

Vraag ons om een vrijblijvende offerte

Contacteer ons

Eén bestand, een veelheid aan mogelijkheden

Onze vastgoedtaxaties zijn erkend door een twintigtal financiële instellingen (banken, kredietinstellingen, verzekeringsmaatschappijen, enz.) en voldoen aan de vereisten van de belangrijkste Belgische spelers. Eén aanvraag, verschillende stappen. Neem contact op met degene die aan uw behoeften voldoet.

Expertise in Vastgoedwaardering
Projectie EPC
CertiBeau
Plaatsbeschrijving
Verhuurvergunning

A votre demande, les photos pourront vous être envoyées via wetransfer au vu de la taille importante du fichier.

Après avoir constitué votre dossier reprenant l’ensemble de vos coordonnées personnelles, un RV vous sera proposé. La date ainsi que l’heure précise vous seront confirmées par mail directement.

Les rapports d’expertise sont généralement à charge de la personne qui introduit une demande de crédit à la banque. Certaines banques ou courtiers peuvent cependant en charge le montant des honoraires. Il sera clairement spécifié par écrit qui prend en charge l’expertise immobilière, afin d’éviter tout malentendu. Il est à savoir que, sauf arrangement contraire, seule le destinataire de la facture recevra le rapport d’expertise et en sera propriétaire.

Même si cela est fortement conseillé (afin de pouvoir récolter un maximum d’informations sur le bien), il n’est cependant pas nécessaire que la personne qui a commandé l’expertise soit présente. Par contre, il est impératif que nous puissions avoir accès au bâtiment dans son entièreté.

L’expert se rend directement au lieu de l’expertise et procède à la visite des lieux. Il procède à ses constations, consulte les documents demandés préalablement et récolté le maximum d’informations utiles à la réalisation de la mission. Après avoir consulté sa documentation (point de comparaison, situation urbanistique, plan de secteur…), l’expert rédige le rapport d’expertise complet qui vous sera transmis par mail après validation d’un rapport provisoire envoyé préalablement.